Er der noget, som vi som arbejdsgivere (og kollegaer) gerne vil undgå, så er det en stress sygemelding fra en nøglemedarbejder.

Sådan en af de der “jeg ved ikke hvornår jeg er klar til at komme retur, lægen har sendt mig hjem i foreløbig 5 uger”. Arghhh den er (hvis vi skal være helt ærlige) utrolig træls for virksomheden. Og her ser vi slet ikke på, hvordan det er for den stressede.

 

Det er muligt at komme stress sygemeldingen i forkøbet. Hvis du holder lidt øje med dine medarbejdere (og dig selv for den sags skyld). Der er sikkert allerede en forståelse af om arbejdsmiljøet generelt er med et højt stressniveau (fx mange deadlines, højt arbejdstempo, hårdt fysisk arbejde, mange skift, meget støj, for få medarbejdere til for mange opgaver, uklare opgaver etc.). Det er vigtigt at vide, at vi alle sammen kan klare perioder med et øget pres – det er vi bygget til. Men den langvarige stress er straks en anden (og mere alvorlig) sag.

 

Det du let kan holde øje med er medarbejdere der:

 

  • trækker sig fra sociale aktiviteter (deltager ikke længere i fællesskabet – fx til frokost)
  • virker trætte og ufokuserede
  • virker triste og/eller deprimerede
  • har svært ved at uddelegere opgaver
  • ændrer personlighed og bliver mere irritable og aggressive
  • har let til tårer
  • klager over smerter (fx ofte hovedpine)
Opdager du et eller flere af disse symptomer hos en medarbejder, skal du vide, at det kan være tegn på langvarig stress. Du kan vælge at gøre forskellige ting – bare du gør noget.

Den stressede person er som regel den sidste til at indse, at den er gal. Derfor er det en god ide at der generelt på arbejdspladsen er en åbenhed omkring stress og at I som kolleger passer på hinanden.

 

 

Her er 3 konkrete forslag til, hvad du kan gøre:

 

#1: Spørg den stressede “Hvordan har du det egentlig?”

Fortæl gerne, hvad du har lagt mærke til og at du er bekymret for vedkommende. Du skal være vågen her, for en meget stresset pligtopfyldende medarbejder vil typisk svare “Mig, jeg har det fint tak”.

 

#2: Spørg de nærmeste kollegaer / leder
Find ud af, om der er særligt stressende omstændigheder i teamet og hjælp evt. teamet med at prioritere opgaver.

#3: Tag stress op som et generelt tema på arbejdspladsen
Kontakt HR-afdelingen, hvis I allerede har en stress-politik og få hjælp til den konkrete situation.
Viser det sig, at din medarbejder har mærket stress symptomer gennem længere tid, er det en god ide at hjælpe vedkommende til at geare lidt ned. Det er svært for en stresset person at gøre det selv. En der er meget stresset er ikke god til at prioritere de vigtige opgaver, at få slappet af eller overhobdedet tage sig af sig selv.

En stress coach kan hjælpe

 

Det er vigtigt at pointere, at stress ikke er en sygdom i sig selv. Og at alle kan få stress. Stress er en hormonel ubalance i kroppen. Og når den stressede kommer i balance, bliver vedkommende sig selv igen. Ofte en del klogere på både sig selv og egne evner.
Stress coaching kan bruges forebyggende – så din medarbejder undgår en sygemelding eller som en del af vejen tilbage på jobbet under/efter en sygemelding.
I bund og grund trænger den stressede til at restituere. Først skal stressen ud af kroppen og så skal der opbygges en ny robusthed mod fremtidig stress.
Det tager ca. 10-12 uger at blive stressfri*, hvis man følger det “program” som stresscoachen laver.
*) OBS ved alvorlige stress kollaps er stress coaching ikke første led i behandlingen.
Vil du vide mere om priser på stress coaching forløb til dine medarbejdere?
Kontakt mig på:
Tlf.: 2141 4419