“Uhadada! Hvor er jeg gal. Jeg er så vred og sur,
for her i Kardemomme er der ingenting, der duer.
Hvis alle bare var som jeg, så gik det nok til sidst.
Men ingen andre er som jeg, og det er meget trist! ÆV!”
(fra Tante Sofies sang)
Hun havde fat i noget – hende Tante Sofie fra Kardemommeby! Eller hvad…?
Sjovt nok har selv samme tanke strejfet mig…mere end én gang. Og vi er nok ikke de eneste – Tante Sofie og mig.
Om end det lyder fristende med en verden fuld af Tante Sofie’r (set fra hendes synsvinkel), så er mit bud at ”aben flytter med”. At selvom hele verden ændrede sig for Sofies skyld, ville hun stadig være vred og sur. For så gør verden bare noget andet forkert. For det er jo ikke verden den er gal med. Den er som den er. Udfordringen for Sofie er, at kunne holde ud at være i verden – som den er. Eller…som hun er.
Det er nemlig sådan, at hvis vi skal blive bare tilnærmelsesvis tilfredse med vores tilværelse, må vi starte hos os selv. Vi kan fx undersøge, hvad det er for behov vi ikke får dækket, hvordan vi bærer os ad med at lade omverdenen styre vores tanker og følelser, hvilke handlemønstre vi har tillært os for at undgå at være tilfredse.
Hvis du har en ”Frk. Tante Sofie” i maven, kan det være, at du kender til det her med, at det er utrolig let at pege på en årsag uden for dig selv. Og helt utrolig svært at se, at det skulle have noget som helst med dig at gøre.
Der er mange veje til en større klarhed over, hvad der vil gøre dig tilfreds. En af dem er samtaleterapi. Her får du mulighed for at undersøge og rumme alle dine mange sider. At være dig med alt hvad det indebærer. Samtaleterapi handler nemlig også om, at lære at se ressourcerne i det der spænder ben for dig.
Jeg har fået opmærksomhed på min ”Tante Sofie” (og hun må gerne være der) – hvad med dig?